2020 végén egy kínai, ausztrál és kanadai kutatók nemzetközi csoportja érdekes adatokat közölt a Cambridge University Press-ben a tojásfogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatával kapcsolatban.

Y. Wang és munkatársai 18 éven keresztül (1991-től 2009-ig) 8545 18 év feletti kínai ember (az átlagéletkor 50 év) étrendjében elemezték a tojások számát. 2009-re a kínaiak 2-szer több tojást kezdtek fogyasztani, mint 1990-ben, azaz több mint 32 g-ot naponta. Más szóval, 1-2 naponta elkezdtek enni egy tojást.

kutatók kimutatták, hogy a napi 9 g-nál több tojás elfogyasztása átlagosan 25-37%-kal növelte a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, és a kockázati tényezőkkel küzdő embereknél (magas vérnyomás, magas koleszterinszint, túlsúly stb.). ) – akár 60%.

Ugyanakkor megjegyezték, hogy még azoknál a kínaiakban is, akik kezdetben sok tojást fogyasztottak, és a megfigyelési időszak alatt éppen ellenkezőleg, csökkentették számukat, a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata továbbra is nőtt azokhoz képest, akik kezdetben kevesebb mint 9 g tojást fogyasztott el egy nap alatt.

1 közepes tojás hozzávetőleges súlya körülbelül 50 g, ezért a kutatók szerint jobb, ha hetente legfeljebb 1-2 tojást eszünk meg. Természetesen szem előtt kell tartani, hogy ezeket az adatokat a kínai populációról szereztük be, amelynek saját genetikai jellemzői vannak, és nem szabad teljesen átvinni őket Európa lakóira. Ez azonban lenyűgöző ok arra, hogy diverzifikálja a fehérjeforrásokat az étrendben. Kiváló fehérjeforrások a hüvelyesek, diófélék, tejtermékek, sovány húsok és halak, valamint a tenger gyümölcsei.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.