Évente akár 150 ezer forintnyi adójóváírást is kaphat az, aki önkéntes nyugdíjpénztárban kezd el megtakarítani nyugdíjas éveire. Nem mindegy azonban, hogy 20, 10 vagy csak 5 év van hátra a nyugdíjig, érdemes jól meggondolni, melyik önkéntes pénztári portfólióban takarítunk meg. De vajon melyik nyugdíjpénztárat érdemes választani, mi alapján kellene dönteni? Cikksorozatunk első részében azoknak igyekszünk segíteni a választásban, akik még messzebb vannak a nyugdíjas kortól, így kicsivel nagyobb kockázatot is hajlandóak vállalni a magasabb várható hozamért cserébe.

Nem érdemes abba az illúzióba ringatnia magát a fiatal magyaroknak, hogy nyugdíjas korukra meg fognak tudni élni az állami nyugdíjukból, sőt, a most nyugdíj előtt állók is törhetik a fejüket, hogyan tudnák kiegészíteni a nyugdíjukat. Erre lehet egy jó megoldás az önkéntes nyugdíjpénztárak intézménye, amely a nyugdíj-előtakarékossági számlához és a nyugdíjbiztosításhoz hasonlóan minden évben 20% adójóváírást tesz lehetővé, ennek maximális mértéke évente 150 ezer forint.

MOSTANI CIKKÜNKBEN AZT JÁRJUK KÖRÜL, HOGY MELYIK NYUGDÍJPÉNZTÁR MIT AJÁNL AZOKNAK, AKIKNEK MÉG LEGALÁBB 15 ÉVE VAN HÁTRA NYUGDÍJIG, TEHÁT A NAGYOBB KOCKÁZATOT VÁLLALÓ, EGYÚTTAL NAGYOBB HOZAMMAL KECSEGETŐ PORTFÓLIÓKAT VETJÜK ÖSSZE A TÍZ LEGNAGYOBB, BÁRKI SZÁMÁRA ELÉRHETŐ ÖNKÉNTES PÉNZTÁRI SZOLGÁLTATÓNÁL.

Cikkünk az önkéntes pénztári portfóliókról szóló cikksorozatunk első része, a következő részekben a kiegyensúlyozott, illetve a kockázatkerülő portfóliókat vesszük górcső alá.

Mi az a nyugdíjpénztári portfólió?

Ha valaki önkéntes nyugdíjpénztári tag szeretne lenni, belépéskor választania kell az adott szolgáltatónál rendelkezésre álló portfóliók közül. Ezek a befektetési politikájuk és a bennük tartott eszközök miatt különböző kockázattal bírnak.

Általánosságban három nagyobb csoportot lehet elkülöníteni: vannak a részvénytúlsúlyos, tehát kockázatvállalóbb portfóliók, vannak a részvényeket és kötvényeket nagyjából egyenlő arányban tartó, kiegyensúlyozott portfóliók, és ott vannak még a kötvénytúlsúlyos, tehát nagyobb biztonságra törekedő kockázatkerülőbb portfóliók.

A portfóliók kialakítása összefügg az elérhető hozamok mértékével is, így például a fiatalabb megtakarítóknak érdemes lehet a magasabb hozammal kecsegtető, részvénytúlsúlyosabb portfóliók közül választaniuk, ezeknek a befektetési időtávja is hosszabb. A már nyugdíj előtt állóknak viszont érdemesebb lehet az óvatosabb portfóliók mellett dönteni, nehogy egy-egy nagyobb piaci kilengés csökkentse az addig összegyűjtött megtakarítást, amit aztán már nem lehet “jóvá tenni” a nyugdíjig hátralévő rövid idő miatt.

A legtöbb önkéntes pénztárnál egyszerre csak egy portfóliót lehet választani, bizonyos időközönként azonban lehet váltani közöttük. Egyre többen vannak azonban az olyan szolgáltatók, ahol már egyszerre két portfólióban is tarthatja megtakarításait a pénztártag.

Milyen egy részvénytúlsúlyos portfólió és hány éves korig érdemes ezt választani?

Általánosságban elmondható, hogy azok a nyugdíjpénztári portfóliók, amelyeknek befektetéseiben túlsúlyban vannak a részvények és egyéb, kockázatosabbnak mondható eszközök, a részvénytúlsúlyos portfóliók közé tartoznak. A nagyobb önkéntes pénztárak esetében ide sorolhatóak a dinamikus, növekedési, kockázatvállaló és lendület elnevezésű portfóliók. A Portfolio-nak küldött önkéntes pénztári válaszok alapján szolgáltatónként az alábbi befektetéseket tartalmazzák a kockázatvállalóbb portfóliók:

Részvénytúlsúlyos önkéntes pénztári portfóliók befektetési összetétele
Pénztári portfólió Befektetés megoszlása/összetétele
OTP Dinamikus Befektetéseinek közel 90%-át hazai és nemzetközi részvények, valamint külföldi kötvények alkotják. A portfólió közvetlen részvénybefektetésekbe és befektetési alapokba fektetett részvényhányada 70-100% között mozoghat; továbbá tartalmazhat ingatlan és származékos ügyletekbe történő befektetéseket is. Emellett portfólió referenciaindexe egyaránt tartalmaz éven belüli és éven túli hátralévő futamidejű kamatozó eszközöket; közvetlen devizakitettsége maximum 100% lehet.
OTP Növekedési Befektetéseinek közel kétharmad részét hazai és nemzetközi részvények, valamint külföldi kötvények alkotják. A portfólió közvetlen részvénybefektetésekbe és befektetési alapokba fektetett részvényhányada 40-74% között mozoghat; továbbá tartalmazhat ingatlan és származékos ügyletekbe történő befektetéseket is. Emellett portfólió referenciaindexe egyaránt tartalmaz éven belüli és éven túli hátralévő futamidejű kamatozó eszközöket; közvetlen devizakitettsége maximum 90% lehet.
Allianz Növekedési 55% kötvény + 45% részvény (beleértve a részvényalapokat is)
Allianz Kockázatvállaló 10% kötvény + 90% részvény (beleértve a részvényalapokat is)
Aegon Növekedési Hazai és nemzetközi tőkeerős, növekedési lehetőségekkel bíró vállalatok részvényeit tartalmazza többségében. Megoszlás: 48,5% magyar állampapír és kötvényalapok; 48% hazai és nemzetközi részvények és részvényalapok; 3,5% egyéb alapok
Aegon MegaTrend Olyan vállalatok részvényeiből áll, melyek az egész világot érintő hosszú távú folyamatok, trendek részesei (demográfiai változások, szűkös erőforrások, energia hatékonyság, urbanizáció, innováció). Megoszlás: 30% magyar állampapír és kötvényalapok; 70% nemzetközi részvények és részvényalapok
Aranykor ESG Dinamikus Az ESG Dinamikus egy kifejezetten hosszú távra szóló, dinamikus befektetési portfólió. A portfólióban lévő eszközök minimum 80%-át „ESG” szempontrendszer alapján kialakított befektetések teszik ki. Ezek az eszközök az alábbiak lehetnek: ESG szempontok alapján szűrt egyedi, illetve kollektív befektetések, ESG minősítést/megnevezést használó kollektív befektetési formák, ESG témakörökbe sorolható tematikus befektetési termékek.
Aranykor Lendület 24,8% fejlődő világ részvényei + 23,6% fejlett világ részvényei + 8,5% ingatlan befektetési jegy + 36,3% hosszú lejáratú állampapír +6,8% rövid lejáratú állampapír
MKB Növekedési 11% BUX index + 6% CETOP20 Index + 6% MSCI EM Index  + 8% MSCI EU + 11% MSCI ACWI + 20% HMAX Index + 22% MAX Index + 15% RMAX Index + 1% 3 hónapos BUBOR
Pannónia Növekedési 11% BUX index + 9% CETOP20 Index + 6% MSCI EM Index  + 8% MSCI EU + 13% MSCI World + 6% HMAX Index + 36% MAX Index + 11% RMAX Index
Pannónia Növekedési Plusz 18% BUX index + 13% CETOP20 Index + 9% MSCI EM Index  + 11% MSCI EU + 19% MSCI World + 20% HMAX Index + 10% RMAX Index
Erste Trend 20% hosszú távú magyar állampapír, 10% külföldi kötvény, 52% fejlett piaci részvény, 18% feltörekvő piaci részvény
Erste Lendület 35% hosszú távú magyar állampapír, 10% külföldi kötvény, 9% ingatlan alap, 7% magyar részvény, 14% fejlett piaci részvény, 8% Kelet európai részvény, 13% feltörekvő piaci részvény, 4% egyéb nemzetközi részvény
Generali Eldorado Business  19,0 % RMAX + 20,0% MAX Comp + 9,0 % BUX + 9,0 % CETOP (Közép-Kelet Európa) + 9,0 % MSCI BRIC (Brazília, Oroszország, India, Kína) + 16,0 % + DJ Euro Stoxx 50 index (Fejlett Európa) + 18,0 % Standard & Poor’s 500 index (USA)
Prémium Irány 2045 Kötvény 31%, Részvény 59%, Alternatív befektetések 10%
Budapest Aktív 5% bankbetét + 30% magyar állampapír + 5% értékpapír, amelyben foglalt kötelezettség teljesítéséért a magyar állam készfizető kezességet vállal + 5% magyar vállalati kötvény + 5% magyar hitelintézeti kötvény + 20% részvények + 30% egyéb kollektív értékpapírok, befektetési jegyek részvény kitettséggel
Forrás: Portfolio-gyűjtés, pénztárak adatközlése

A fenti portfóliókra általánosan elmondható, hogy a fiatalabb pénztártagoknak ajánlják, ez a pénztárak közlése szerint általában azokat jelöli, akiknek van még legalább 15 évük a nyugdíj betöltéséig. Az ajánlás persze nem kötelező érvényű, idősebb pénztártag is választhat kockázatosabb portfóliót, ahogy a fiatalabb tag is kockázatkerülőbbet.

Melyek a portfólióválasztás szabályai és milyen költségei vannak?

Eltérnek a pénztárak abban a tekintetben, hogy milyen gyakran teszik lehetővé a pénztártagok számára a portfólióváltást. Van, ahol akár havonta is válthat a pénztártag, máshol 6 havonta teszik ezt lehetővé. Pénztáranként az alábbi feltételek vannak jelenleg a megkérdezett szolgáltatóknál:

 • OTP: A tagok bármikor kezdeményezhetik a portfólióváltást, de a két portfólióváltás között nem telhet el 7 munkanapnál kevesebb. Az alapszabály értelmében a leadott portfólióváltási kérelem nem vonható vissza és a pénztártag egyéni számláján lévő megtakarításait nem oszthatja meg több portfólió között. A portfólióváltás költsége az átvezetésre kerülő összeg 1 ezreléke, maximum 2.000.-Ft, amely a számlaegyenlegből kerül levonásra.
 • Allianz: A váltás teljesen ingyenes és a gyakorisága sincs korlátozva, azonban a gyakori portfólióváltásnak lehetnek negatív következményei, úgymint a veszteség realizálása, hozam elmaradása.
 • Aegon: Nincs megkötés, szabadon válthatnak portfóliót a tagok. A belépéskor a portfólióválasztás ingyenes. A tagság tartama alatt, ha az online ügyfélszolgálati fiókban, elektronikusan történik a portfólióváltás, az szintén díjmentes. Az írásban benyújtott kérelmek esetén a befektetett vagyon aktuális forintértékének 0,1%-a, de maximum 2000 Ft díjat kell fizetnie a tagnak.
 • Aranykor: Portfólióváltásra 3 havonta van lehetőségük a pénztártagoknak. A portfólióváltás díja általánosan az egyéni számla egyenlegének 1 ezreléke, maximum 2.000 forint. Az Aranykor az egyik azon pénztárak közül, ahol egyszerre két portfólió között is megoszthatják vagyonukat a tagok.
 • MKB: Belépéskor minden tag ingyenesen választhat a jelenleg elérhető négy befektetési portfólió közül egyet. A választás lehetőségével nem élő pénztártagok egyéni számláit a pénztár automatikusan besorolja a Kiegyensúlyozott portfólióba. A meglevő portfólióból másikra áttérni jelenleg legkorábban 6 hónap, a portfólióváltási nyilatkozat kitöltésével lehetséges. A pénztárnál egyébként hamarosan bővül a választható portfóliók köre, ősztől pedig már két portfólió között is meg lehet osztani a vagyont.
 • Pannónia: Az egyes portfóliók, vagy azok megosztási aránya között a pénztártagok akár 3 havonta is válthatnak. Ennél a pénztárnál is meg lehet osztani egyszerre két portfólió között is a megtakarítást.
 • Erste: A tagok három havonta válthatnak portfóliót.
 • Generali: Minden pénztártag akár minden negyedévben (január 1-ei, április 1-ei, július 1-ei és október 1-ei fordulónapokkal) válthat portfóliót. A portfólióváltás feltétele, hogy a helyesen kitöltött kérelem a fordulónapot megelőzően legalább 3 munkanappal érkezzen be a pénztárhoz.
 • Prémium: A pénztártag az egyedi portfólióváltási igényét bármikor bejelentheti a pénztár felé írásban vagy telefonon. Az egyedi portfólióváltási igény nem vonható vissza. Az egyéni számlára terhelt egyedi portfólióváltás költsége az egyéni számlakövetelés egy ezreléke, legfeljebb 2000 forint.
 • Budapest: Havonta válthatnak portfóliót a pénztártagok.

Kik felelnek a befektetésekért?

A Portfolio által megkérdezett pénztárak többségénél a pénztári portfóliókat a cégcsoporton belül működő alapkezelő kezeli, ezek a pénztárak az OTP, az Allianz, az Aegon, az MKB, a Pannónia, az Erste, a Generali és a Budapest. Van azonban egy-két kivétel, ezek érthető módon a Prémium és az Aranykor Nyugdíjpénztár, akik mögött nem áll biztosítói vagy banki háttér. A két pénztárnál ezért több alapkezelő végzi a portfóliók kezelését:

Prémium Nyugdíjpénztár:

 • Irány – 2045: Diófa Alapkezelő

Aranykor Nyugdíjpénztár:

 • Lendület: Amundi Alapkezelő, Concorde Értékpapír, Equilor Alapkezelő, Diófa Alapkezelő
 • ESG Dinamikus portfólió: Amundi Alapkezelő

Hozamok – nincs ok a panaszra

Összességében nincs okuk panaszra azoknak, akik részvénytúlsúlyos önkéntes pénztári portfólióban gyűjtenek a nyugdíjra, az alábbi táblázat szerint a vizsgált portfóliók többsége szép teljesítményt ért el tavaly. Az utóbbi évekből különösen a 2019-es év emelkedett ki a teljesítményt tekintve, 2018-ban viszont a piaci volatilitás és gyengébb hozamok a pénztári befektetéseket sem hagyták érintetlenül.

Részvénytúlsúlyos önkéntes pénztári portfóliók nettó hozama
Pénztári portfóliók Átlagos 10 éves hozam (2021-2012) 2021 2020 2019 2018 2017 2016
Aegon Növekedési 7,6% 6,0% 4,5% 14,3% -4,1% 7,8% 9,1%
Aegon MegaTrend 10,7% 8,1% 26,0% 15,6% -0,8% 4,8% 2,5%
Allianz Növekedési 8,1% 7,4% 4,9% 14,3% -1,2% 8,9% 8,2%
Allianz Kockázatvállaló 10,5% 26,2% 5,6% 20,9% -0,7% 15,5% 7,9%
Aranykor Lendület 8,8% 8,3% 6,8% 10,8% -3,1% 6,6% 7,6%
Aranykor ESG Dinamikus 12,7% 12,7%  –  –  –  –  –
Budapest Aktív 8,6% 7,6% 5,4% 14,9% -2,1% 11,2% 8,5%
Erste Lendület 7,2% 5,3% 4,6% 13,6% -2,7% 7,2% 7,5%
Generali Eldorado Business 7,9% 13,8% 8,4% 14,6% -2,5% 9,8% 8,6%
MKB Növekedési 7,1% 3,8% 3,3% 12,6% -2,1% 9,4% 6,8%
OTP Növekedési 8,6% 10,3% 9,1% 16,3% -4,4% 11,9% 10,2%
OTP Dinamikus 9,5% 15,0% 10,7% 23,0% -6,9% 12,6% 11,9%
Pannónia Növekedési 8,1% 9,0% 4,4% 14,5% -0,3% 10,2% 7,0%
Prémium Irány 2045 12,5% 13,3% 7,8% 16,7%  –  –  –
Forrás: MNB, Portfolio

1-2% közötti díjak

Ahogyan arról többször is írtunk, 2019 októberében jelentette be az MNB, hogy kiterjeszti a megtakarítási célú életbiztosításoknál már régóta használt Teljes Költségmutatókat (TKM) az önkéntes nyugdíjpénztárakra is, így azok többé-kevésbé összehasonlíthatók az egyik főbb versenytársukkal, a nyugdíjbiztosításokkal. Az MNB ajánlása 2020. január 1-jétől él, a pénztáraknak legkésőbb február 28-ig kellett leadniuk a TKM-számaikat, melyeket a felügyelet honlapján közzé is tesz.

A TKMnyp abban újdonság a pénztárak esetén elérhető korábbi mutatószámokhoz képest, hogy előretekintő költségeket próbál megjósolni ahelyett, hogy múltbéli költségeket vesz alapul. A TKMnyp egy pénztártag feltételezett, hosszú távú megtakarításának, modellezett költségét mutatja be.

A mutató minden közvetett költséget is figyelembe vesz, kivételt képez a költségek alól az olyan egyszeri díj, mint a portfólióváltás költsége, a kifizetésekhez kapcsolódó esetleges adó- és járulékteher, postai kifizetés költsége.

A 10 éves TKM-értékeket megnézve látható, hogy az Aegon két kockázatvállalóbb portfóliója rendelkezik a legnagyobb TKM-mel, de 2% felett va az Erste, a Generali és az MKB portfóliója is. A vizsgált portfóliók közül a legolcsóbb termékek sorban a Prémium Irány 2045, az Allianz Növekedési és az Allianz Kockázatvállaló portfóliója.

Bár a múltbéli hozamok nem jelentenek semmilyen garanciát sem a jövőre nézve, ha hasonló hozamokat feltételezünk a következő 10 éves időszakra is, mint amilyeneket a vizsgált portfóliók az utóbbi 10 év átlagában elértek, akkor elmondhatjuk, hogy a kockázatvállalóbb önkéntes pénztári portfóliók bőven kitermelik a díjaikat a tagoknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.