Március végéig nem jelent meg a valorizációs szorzókról szóló kormányrendelet, pedig ennek legkésőbb 31-én meg kellett volna történni – emlékeztetett Farkas András nyugdíjszakértő. Végül a rendelet most hétfőn jelent meg.

Farkas András arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány késlekedik azonn rendelet publikásával, amelyet máskor – a törvénynek megfelelően – márciusban szoktak kiadni. Az úgynevezett valorizációs szorzóra az öregségi nyugdíj alapját képező havi átlagkereset kiszámításához van szükség, az átlagos nettó keresetek alakulásához igazodó szorzószámok alkalmazásával lehet csak megállapítani a 2022-as nyugdíjakat, a korhatár előtti ellátást, az átmeneti bányászjáradékot és a táncművészeti életjáradékot.

A rendeletet azért várták sokan, mert az ügyintézési határidő 2022. április 15-én lejár. Végül a Magyar Közlöny hétfő esti számában adták ki az 1950 és 2020 közti időszakra vonatkozó táblázatot, amely a 2020-as évre 1,087-es szorzót határozott meg. A rendelet csütörtökön lép hatályba.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.